Valokuvanäyttely “Kuka tahansa äiti”

Näyttely kiertää ympäri Suomea
Kuvaaja: Tiuku Pennola

Kuka tahansa äiti –valokuvanäyttely tekee synnytysmasennuksen näkyväksi
Synnytysmasennus on yllättävänkin yleinen ilmiö. On arvioitu, että peräti 10-15% kaikista äideistä sairastuu siihen.

Nykyään äidin on paljon entistä hyväksytympää tuoda esiin väsymyksensä. Silti synnytysmasennukseen liittyy edelleen yllättävänkin paljon häpeää ja vaikenemista. Moni äiti piilottaa negatiiviset tunteensa ammattilaisilta ja jopa lähimmiltä ihmisiltään.

Maatamme vuoden 2019 alusta kiertämään lähtenyt Kuka tahansa äiti –valokuvanäyttely kertoo synnytysmasennuksesta ja hälventää asiaan liittyviä ennakkoluuloja. Näyttelyn on toteuttanut Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry. Yhdistys on jo yli 20 vuotta tukenut eri tavoin synnytysmasennukseen sairastuneita äitejä.

-Synnytysmasennuksesta voi toipua täysin, mikäli äiti saa ajoissa apua esimerkiksi vertaistuen kautta. Liian usein juuri häpeä estää avun pyytämisen. Tällä valokuvanäyttelyllä haluamme nyt tuoda kyseistä sairautta näkyväksi. Meidän kaikkien lähipiirissä lienee henkilöitä, jotka ovat sairastaneet synnytysmasennuksen, kertoo Äimä ry:n toiminnanjohtaja Laura Piirainen.

Kuka tahansa äiti -valokuvanäyttelyn ovat ideoineet Äimä ry:n vapaaehtoistoimintaan osallistuvat äidit, joilla itsellään on ollut synnytysmasennus. Nämä apua saaneet henkilöt ovat jo toipumisen tiellä ja puolestaan auttavat toisia äitejä vertaistukijoina.

Esillä olevissa valokuvissa apua saaneet äidit esiintyvät rohkeasti omilla kasvoillaan. Katsojan pysäyttävä näyttely on toteutettu voimauttavan valokuvauksen keinoin ja äidit saivat itse valita kuvauspaikat.

Jo kuvaustilanne itsessään oli kuvattaville intensiivinen sekä vahvistava kokemus. Kuvien ottamisen aikana koko tunneskaala pääsi esille, naurettiin ja itkettiin. Kerrottiin ja kuultiin äitien tarinoita, jotka osaltaan kertoivat toipumisprosessista.

-Oli ihana huomata, miten nopeasti äitien kanssa syntyi luottamus. Kuvaustilanteissa käytiin läpi monia kipeitä asioita, mutta myös sellaisia, joista äidit saavat voimaa ja iloa, kertoo valokuvaaja Tiuku Pennola.

Kuka tahansa äiti –valokuvanäyttely koostuu 15 valokuvasta ja se oli esillä ensimmäisen kerran tammikuussa 2019 Helsingin Sanomatalossa. Näyttely on tilattavissa muille paikkakunnille kertomaan synnytysmasennuksesta ja sen voittamisesta.

Näyttelystä, Äimästä ja synnytysmasennuksesta oli myös haastattelu Ylen Aamu-tv:ssä 14.1.2019

Ehdota paikkuntaa!

Näyttely lähtee kiertämään ympäri Suomea usean vuoden ajan. Pidämme tärkeänä varsinkin paikkakuntia, joissa ei vielä ole Äimän toimintaa. Näin saamme tietoisuutta leviämään usealle uudelle paikkakunnan työntekijöille, neuvoloihin ja äideille.

Jos haluat näyttelyn juuri omalle paikkakunnallesi, ota yhteyttä toimisto@aima.fi

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla