Ajankohtaista

Toiminnanjohtajan sijainen Mari esittäytyy

Olen Mari Manninen ja aloitin työt toiminnanjohtajan sijaisena Äimässä toukokuun 2019 lopussa kun Laura Piirainen siirtyi perhevapaille. Olen kahden jo aikuisen lapsen äiti ja kahden pienen pojan mummi. Koulutukseltani olen sosiaalityöntekijä ja työn ohjaaja. Viimeksi olen ollut töissä alaikäisten yksin maahan muuttaneiden turvapaikanhakijoiden asumisyksiköiden johtajana.

Äitiyttä ja vanhemmuutta sekä niihin liittyviä haasteita ja ilonhetkiä olen oman kokemukseni lisäksi pohtinut paljon myös työkseni. Varsinainen työurani alkoi Helsingin Ensikodilla lähinnä teiniäitien parissa. Myöhemmin Ensi- ja turvakotien liitossa olen ollut kehittämässä vaativaa vauvatyötä. Vauvauintiakin olen vetänyt 12 vuotta. Vauvatyön lisäksi olen työskennellyt pitkään erilaisten ihmisten ja perheiden parissa niin sosiaali- kuin maahanmuuttajatyössä.

Äimän toimintaa olen seuraillut sivusta, kun työskentelin liitossa. Joitain juttuja teimmekin yhdessä. Arvostan suuresti vertaisäitien panosta auttaa toisia äitejä! Silloin kun omat lapset olivat pieniä, hakeuduin usein muiden äitien joukkoon ja vedin minä yhden vuoden perhekerhoakin.

Nautin uuden oppimisesta, haasteiden selättämisestä ja muiden auttamisesta. Sosiaalisena ihmisenä saan voimaa erilaisista kohtaamisista. Liikun mielelläni luonnossa ja harrastan erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Muutama vuosi sitten opiskelin voimauttavaa valokuvausta ja sen jälkeen valokuvauksesta on tullut rakas harrastus. Kameran kanssa tulee lähdettyä uusiin paikkoihin ja kun kuvaamiseen keskittyy, on helppo nähdä paljon yksityiskohtia ja kauneutta yllättävissäkin paikoissa.

Kesä on ollut minulle Äimän saloihin sukeltamisen ja rentoutumisen aikaa. Odotan jo kovasti syksyä ja sitä, että pääsen työskentelemään tämän tärkeän asian parissa!

Kokemusasiantuntija ja äidille apua-hankekoordinaattori esittäytyy

Sanotaan, että työ ei ole sitä mitä teet elääksesi, vaan sitä mitä teet elämälläsi. Kyseinen viisaus pitää omalla kohdallani enemmän kuin paikkansa. Olen akateeminen sekatyöläinen Niina Bell ja aloitin Äimässä toukokuussa käynnistyneessä Äidille apua-hankkeessa projektikoordinaattorina ja kokemusasiantuntijana. Siviilissä olen uusioperheemme nuorien äiti, intohimoinen kuntoilija, harrastelijakokki sekä ikuinen maailmanparantaja.    

Masennus on kulkenut mukanani koko elämän mittaisen matkani ja iskenyt täydellä voimallaan eritoten elämän käännekohdissa; itsenäistyessä, lasteni syntyessä ja avioeron yhteydessä. Viime vuosina elämäni on ollut seesteisempää; olen toipunut ja oppinut pitämään huolta hyvinvoinnistani. Olen hiljalleen käsittänyt, että Gandhin sanoin minä olen se muutos, jota etsin. 

Minua kiinnostaa suuresti kanssaihmiseni ja hyvinvointi. Siksi olen tehnyt töitä lastenkulttuurin ja järjestötyön parissa sekä koulumaailmassa. Vaikka työympäristöni ja -puitteeni ovatkin vaihdelleet, yhteistä niille on ollut tarinankerronta. Olen tarinoiden avulla käsitellyt usein hankaliakin asioita. Lisäksi olen pyrkinyt puhumaan kaikista teemoista avoimesti ja ymmärrettävällä tavalla.   

Masennuksesta vaietaan yhä valitettavan usein ja siihen liittyy paljon häpeää. Toivon, että esimerkilläni voin vapauttaa äitejä ”huonouden kokemuksesta” ja herättää avointa keskustelua synnytyksen jälkeisestä masennuksesta sekä vauva-ajan psykoosista.  Lisäksi toivon pääseväni hankkeen puitteissa kehittelemään yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten sekä äitien kanssa uusia hoitopolkuja sairastuneiden äitien ja heidän perheidensä tueksi. 

Lisätietoa Äidille apua-hankkeesta.

Esittelyssä kirja: Pelkoja suuremmat unelmat


Olin juuri synnyttänyt. En halunnut nähdä vastasyntynyttä vauvaa tai olla hänen lähellään. En tuntenut ansaitsevani lasta ja pelkäsin, että lapsen elämä epäonnistuu kanssani. Olen huono, en osaa, en pysty. Raskauskin oli ollut raskas ja olin pelännyt ja ollut huolissani jatkuvasti. Ajattelin kaiken ratkeavan, kun olen synnyttänyt. Kuinka väärässä olinkaan. Hoitajat eivät huomanneet oloani vaan luulivat minun olevan vain tokkurassa synnytyksestä ja minut lähetettiin normaaliin tapaan kotiin lapsen kanssa. Kotona oloni paheni ja soitin päivystykseen itkiessäni sängylläni lapsen huutaessa toisessa huoneessa. Olin valvonut jo monta päivää, en noussut enää sängystä ja kaikki lapseen liittyvä ahdisti ja pelotti. En tiennyt mikä minulla oli ja miten oloni voisi koskaan parantua. Huusin äidilleni että haluan suljetulle. En tunne mitään lasta kohtaan!

Miten tästä on päästy 6 vuotiaan kanssa maailmaa reissaavaksi äidiksi ja muiden äitien kanssa työskenteleväksi oman näköistä elämää lapsen kanssa viettäväksi selviytyjäksi?

Varpu Eana on julkaissut esikoiskirjansa ”Pelkoja suuremmat unelmat” (Viisas Elämä 2019). Kirja kertoo paniikkihäiriön ja ahdistuksen kanssa elämisestä, sekä erilaisten pelkojen kohtaamisesta. Kirja käsittelee menettämisen pelkoa, kuoleman pelkoa, pelkoja vanhemmuudessa ja parisuhteessa. Varpu on 7 vuotiaan koululaisen yksinhuoltajaäiti ja tuleva doula.


Uusi toimistoassistentti esittäytyy

Minulla on monta nimeä. Virallisesti olen Ilona Ojankoski, mutta tuttavallisemmin Ilona. Kotonani tottelen nimiä: Kulta, Hei, Äiti, Äiskä, Avaa Tää ja Pyyhkimään.

Olen siis äiti. Olen totaaliyksinhuoltaja 4-vuotiaalle tytölle, jonka kanssa asumme Vantaalla. Harrastan pianon soittoa, maalaamista ja ruuanlaittoa. Tyttäreni sen sijaan HopLoppia ja Netflixiä.

Ammatiltani olen sisustaja, mutta tavoitteeni on luoda ura viestinnän tehtävissä. Kirjoittamista ja tarinoita rakastavana ihmisenä se on minulle luontevin vaihtoehto.

Aloitin 06.05.2019 Äimä ry:n uutena toimistoassistenttina, joka on yksi Paikka Auki -ohjelman tarjoamista työpaikoista. Paikka Auki -työpaikka Äimällä on tarkoitettu nuorelle, alle 30-vuotiaalle itse tai lähipiirissään synnytysmasennuksen kokeneelle nuorelle. Tulevia työtehtäviäni ovat jatkossa erinäiset avustavat tehtävät toimistolla, varsinkin järjestösihteerin avustaminen, sekä viestintä ja somen päivittäminen mm. Instagramiin ja Facebookiin. Minua nähdään vastaisuudessa esimerkiksi Instagramin tarinoissa kertomassa tulevista tapahtumista ja työstä mitä Äimä ry tekee. Otan vastaan myös aiheideoita. Mitä haluisit tietää toiminnastamme, mistä haluat puhuttavan enemmän?

Ideoita ja toiveita puheenaiheisiin, blogikirjoituksiin tai Äimän Käkenä -lehden artikkeleihin voi laittaa minulle tekstiviestinä tai sähköpostina tekstin alla mainittuihin yhteystietoihin.

Koen työn Äimällä tärkeäksi ja arvostan minulle annettua tilaisuutta päästä mukaan tiimiin, jossa työskentelen merkityksellisen ja itselle henkilökohtaisen sekä läheisen aiheen parissa. Itse synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneena toivon tulevan vuoden Äimä ry:ssä tuovan mukanaan uusia näkökulmia ja mahdollisuuden päästä lähemmäs myös muita, jotka taistelevat synnytyksen jälkeistä masennusta ja sitä ympäröivää muuria vastaan.

Terveisin Ilona
ilona.ojankoski@aima.fi
0451663747

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla