Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Yhdistys

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskauden aikaista masennusta ja synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja lapsivuodepsykoosin läpi käyneitä äitejä vertaistuella sekä tiedottaa näistä sairauksista. Yhdistys tukee työllään myös vauvoja, puolisoita ja läheisiä. Äimä ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Äimä ry on äitien vuonna 1998 perustama kansalaisjärjestö. Se lähti liikkeelle ajatuksesta, että julkisen terveydenhuollon antaman avun ohelle tarvitaan myös vertaistukitoimintaa.

Äimässä on nykyisin noin 50 koulutettua vapaaehtoistoimijaa eli vertaistukiäitiä ympäri Suomea. Jäseniä on noin 350. Äimä ry:llä on kolme vakituista työntekijää, eli toiminnanjohtaja, vapaaehtoistoiminnan ja viestinnän koordinaattori ja toimistosihteeri. Katso heidän yhteystietonsa täältä.

Äimä ry:n toimintaa johtaa vuosittain vaihtuva hallitus. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi kolme jäsentä ja kolme varajäsentä, ja kokouksia järjestetään noin puolentoista kuukauden välein. Hallitus on esitelty täällä.

Äimä tarjoaa tänä päivänä vertaistukea monikanavaisesti: vertaistukiryhmien lisäksi voi soittaa vertaistukipuhelimeen, osallistua vertaistuelliseen chatiin tai tavata vertaistukiäitiä kahden kesken.

Äimä ry on menossa mukana muun muassa terveysalan messuilla ja sen tuottama opas synnytyksen jälkeisestä masennuksesta on käytössä suomalaisneuvoloissa. Äimä järjestää vuosittain useita tapahtumia äideille, pariskunnille ja koko perheelle.

Äimän antama vertaistuki on tarkoitettu kaikille, eli ei tarvitse olla Äimä ry:n jäsen tullakseen mukaan. Vertaistuki on myös maksutonta. Tapahtumista (vertaistuen päivät äideille, parisuhdepäivät, perheviikonloput yms.) peritään pieni maksu. Hallituksen linjauksen mukaan maksuista voidaan tarvittaessa pyynnöstä joustaa.

Äimä ry saa tukea Veikkauksen tuotoista.

Kuva: Emma Huttu