Yhdistys

Äimä ry on vertaistukiyhdistys

Äimä ry:n perustaminen lähti vuonna 1998 liikkeelle ajatuksesta, että julkisen terveydenhuollon antaman avun rinnalle tarvitaan myös vertaistukitoimintaa. Äimä ry auttaa raskauden aikaista tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin läpi käyneitä äitejä tarjoamalla vertaistukea. Yhdistys myös lisää tietoisuutta ja keskustelua näistä sairauksista.

Mikä on Äimä ry? Toiminnanjohtaja Laura Piirainen vastaa.

Yhdistys tukee työllään äitien lisäksi vauvoja, puolisoita ja läheisiä. Äimässä toimii palkatun henkilöstön ohella noin 60 koulutettua vapaaehtoistoimijaa eli vertaistukiäitiä ympäri Suomea.

Tukea tarvitseville on tarjolla maksutonta vertaistukea monikanavaisesti: vertaistukiryhmien lisäksi voi soittaa vertaistukipuhelimeen, osallistua vertaistuelliseen chatiin tai tavata vertaistukiäitiä kahden kesken. Kaikki tuki on maksutonta ja avoinna myös heille, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä.

Äimä ry jakaa aihepiiristä tietoa muun muassa erilaisissa terveysalan ja lapsiperheiden tapahtumissa ja messuilla ja oppaamme synnytyksenjälkeisestä masennuksesta on käytössä neuvoloissa.
Äimä ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Kenelle Äimä tarjoaa apua? Äimän toiminnanjohtaja Laura Piirainen vastaa.

Vertaistuki: tukea äideiltä äideille

Vertaistuki on keskinäistä apua, tukea ja kokemusten jakoa. Vertaistukija pystyy antamaan toiselle hyviä käytännön neuvoja samalta tasolta. Asioihin saattaa avautua jopa aivan uusia näkökulmia. Kokemustietoa ei voi lukea kirjoista!

Keskustelu muiden vastaavassa tilanteessa olevien ja olleiden äitien kanssa on usein antoisaa. Se voi myös auttaa löytämään käytännön keinoja selviytyä. Tärkeää on jo se, että toinen kuuntelee ja ymmärtää. Sairastuneelle äidille tulee olo kuulluksi tulemisesta. Turha, mutta yleinen, häpeän tunnekin voi hälventyä.

Äimän kautta saatu vertaistuki on ollut monelle äidille tärkein apukeino parantumisessa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai vauva-ajan psykoosiin sairastumisen käsittelyssä. Toisille taas vertaistuki on ollut piste i:n päälle matkalla kohti uutta ja parempaa elämää.

Äimän vertaistukiäidit ovat itse kokeneet raskausajan masennuksen, synnytyksen jälkeisen masennuksen tai vauva-ajan psykoosin. He ovat toipuneet siitä ja toimivat siten myös toivoa tuovina malleina niille, joilla vielä on vaikeaa.

Lisää Äimän antamasta tuesta täältä.

Mikä on vertaistuen ydin?

Äimä on mukana: 

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla