Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Kuva: Pixabay

Mikä baby blues?

Jopa 80 % vastasynnyttäneistä äideistä kokee voimakkaita mielialan muutoksia. Kaikki asiat herkistävät, itkettävät, ärsyttävät. Myös ruokahaluttomuutta ja unihäiriöitä voi olla. Mielialan vaihtelut johtuvat usein hormonitasapainon muutoksista, väsymyksestä ja pitkäaikaisen jännityksen purkautumisesta.

Tällaista synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyvää alavireisyyttä ja mielialojen vaihtelua kutsutaan baby bluesiksi. Tila on luonnollinen ja tarkoituksenmukainen. Se ohjaa äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja vastaamaan vauvan tarpeisiin. Yleensä alakulo menee ohi muutamassa päivässä tai viikossa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat, pahenevat tai tulevat takaisin, kyseessä saattaa olla synnytyksen jälkeinen masennus.

”Vauva oli noin viiden päivän ikäinen ja olimme juuri palaamassa kotiin synnytyssairaalasta. Muistan, että kyyneleet valuivat pitkin poskiani koko ajomatkan. Rappukäytävässä naapuri tuli ihastelemaan vauvaa turvakaukalossaan, minä meinasin räjähtää itkusta ja liikutuksesta. Valtava itkuisuus meni ohi jo muutaman päivän kuluttua. Mutta itse sairastuin sitten synnytysmasennukseen myöhemmin. Eli oireet hävisivät, mutta palasivat.” – Maria