Luovaa lapsen kanssa

Yleinen

Taide ja musiikki ovat merkittäviä osia lapsen kehityksessä. Lapsi oppii ja tekee jatkuvasti havaintoja ympäristöstään iästä riippumatta. Muodot, värit, hajut ja äänet antavat tärkeää pohjaa lapsen myöhemmälle kehitykselle ja kehittävät älykkyyttä sekä mielikuvitusta.

Luovuutta voi lisätä monella tapaa lähes jokaiseen päivään. Se saa näkyä arjenaskareissa kaikissa muodoissaan, eikä sen tarvitse olla kallista. Muskarit ja vauvaikäisen taidekoulut ovat kyllä hyviä ja varteenotettavia vaihtoehtoja, mutta eivät välttämättömiä. Pelkät kotikonstitkin riittävät lisäämään lapsen oppeja.

Listasin alle muutaman tavan tuoda luovuutta esiin ihan tavallisina arkipäivinä. Vinkeissäni otin huomioon arjen kulmakivet: Äidin ja lapsen hyvinvoinnin, helppouden ja lapsen kehityksen kaikilla osa-alueillaan.

 1. Siinä missä ruuan esivalmistelu on kätevä tapa kuluttaa aikaa arjessa, on aterioiden valmistuksesta hyvä tehdä myös yhteinen leikkihetki vauvan tai jo vähän isommankin lapsen kanssa. Käykää raaka-aineita läpi väri kerrallaan, haistelkaa ja kuvailkaa tuoksua. huomatkaa että paprikan pinta on sileä, aivan niin kuin tomaatissa. Kun taas salaatti on nihkeää ja kukkakaali karhea. Tärkeää on puhua ja kertoa mitä tapahtuu, oli lapsi minkä ikäinen tahansa. Opetelkaa värejä! Mikä muu on vihreää kuten parsakaali?
  Ja kun vihanneksia ja muita raaka-aineita on yhdessä käyty läpi, voit valmistaa ruokaa useammalle päivälle valmiiksi tai pilkkoa ne etukäteen kypsennystä varten. Lapsi oppii samalla kun sinun arkesi on seuraavat päivät askeleen helpompaa.
 2. Ulkoillessa taiteella on rajattomia mahdollisuuksia! Asfalttiliidut, käpylehmät, keppitaikasauvat, leppäkerttukivet ja kaarnaveneet ovat kätevä tapa kehittää lapsen mielikuvitusta. Talvella lumeen voi roiskia vesivärivettä. Syksyllä luonnosta etsitään värejä. Lähtekää yhdessä metsään, löydättekö kaikki sateenkaaren värit?
 3. Yhteisen taulun maalaaminen on mukavaa ja äärimäisen tehokas keino kehittää luovuutta. Anna lapsesi valita värit ja puristaa maalia taulukankaalle, sivelkää värit sitten yhdessä tasaisesti pitkin taulua tai ihan oman mielen mukaan kuvioiksi. Piristystä saa myös, jos tauluun leimaa vaikka kättensä jäljet. Kun taulu on valmis, ripusta se lasten huoneeseen tai muualle mistä lapsesi sen näkee. Maalaushetki on mukava yhteinen muisto ja vaikka lapsi ei myöhemmin kyseistä maalaushetkeä muistaisikaan, tulee taulusta hänelle hyvä olo joka kerta sen nähdessään.
 4. Kotona musisointi on hauskaa. Kokeilkaa lapsen kanssa yhdessä eri rytmejä eri välineillä. Millainen ääni tulee, kun taputtaa tai tamppaa jalkaa maahan? Entä jos lyökin puuhauhalla muovikulhoa? Ääntä maahan riittää, joten joskus saa mölytä lapsen kanssa ihan urakalla. Toki jos asutte paikassa missä ympärillä on naapureita, koittakaa musiikin tekemistä silloin kun muiden häiritsemisen riski on pienimmillään. Taidekoti.com tarjosi mahtavan idean oman marakassin tekoon:

MARAKASSI

Tarvikkeet:

 • Tyhjä talouspaperirulla
 • Kaksi ilmapalloa ja sakset
 • Riisiä, kuivattuja linssejä, papuja tms.
 • Liimaa
 • Erivärisiä papereita, höyheniä, kuvioteippiä tai muita koristeita

Ohjeet:

 1. Leikkaa ilmapalloista kapeampi puoli pois ja vedä jäljelle jäänyt puoli talouspaperirullan toiseen päähän.
 2. Laita putkeen riisiä tms. ja vedä toinen ilmapallon puolikas avonaisen puolen päälle.
 3. Päällystä putkilo värikkäällä paperilla.
 4. Liimaa tai teippaa putkilon pintaan erivärisiä paperinpaloja tai muita koristeita.
 5. Soita heiluttelemalla, taputtamalla kämmentä vasten tai vastaavaa.

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla