Baby blues

Hela 80 % av nyförlösta mammor upplever kraftiga humörsvängningar. De blir lättrörda, gråtmilda och lättirriterade. Även dålig aptit och sömnstörningar kan förekomma. Humörsvängningarna beror ofta på förändringar i hormonbalansen, trötthet och en känslourladdning efter ett spänningstillstånd under en längre tid.

Denna typ av nedstämdhet och humörsvängningar efter förlossning kallas för baby blues. Det är naturligt och fyller ett syfte. Det hjälper mamman att anpassa sig till den nya livssituationen och svara på babyns behov. Vanligtvis går nedstämdheten över på några dagar eller veckor. Om symtomen trots allt fortsätter, blir värre eller kommer tillbaka, kan det handla om förlossningsdepression.

Förbundet för mödra- och skyddshem är insatt i baby blues och hjälper familjer i dessa frågor. Läs mer om den hjälp som förbundet erbjuder här.

Babyn var ungefär fem dagar gammal och vi höll precis på att åka hem från förlossningssjukhuset. Jag kommer ihåg att tårarna rann längs kinderna hela vägen hem. I trapphuset kom grannen fram för att beundra vår baby som log i babyskyddet och jag blev så rörd så jag höll på att gråta ihjäl mig. Den enorma gråtmildheten gick över redan efter några dagar. Men själv insjuknade jag senare i förlossningsdepression. Det vill säga symtomen försvann men kom tillbaka.

Maria

Behöver du support?

Behöver du kamratssupport, en chattkompis eller vill prata om dina problem? Se våra olika stödformer här:

Stöd tillgängligt