Viesti puheenjohtajalta

Hei!
Koska tiedän tämän koronavirustilanteen kovasti ahdistavan meidän masentuneita äitejämme, koen tarpeelliseksi kirjoittaa tällaisen virallisen lausunnon Äimän puolesta jaettavaksi.


Tässä tilanteessa, jossa uutiset ovat täynnä enemmän taikka vähemmän hysterisoivia juttuja uudesta koronaviruksesta, haluan rauhoittaa kaikkia meitä, jotka joudumme miettimään omaa mielenterveyttämme arjessamme enemmän taikka vähemmän. Masentuneena monesta pienemmästäkin uutisesta tulee omassa mielessä isompi hätä kuin onkaan ja tämä kuuluu taudin kuvaan. On siis täysin normaalia kokea koronaviruksesta huolta ja ahdistusta enemmän kuin mielenterveydeltään terveet ihmiset. Huoli sinänsä ei ole mikään huono asia. Normaalissa tilanteessa huoli auttaa meitä suojautumaan uhkaavilta asioilta. Masentuneen mieli kuitenkin suurentaa huolta ja ahdistusta valtaviin mittoihin, jolloin nämä alkavat lamaannuttaa ja mennä yli ihmisen sietokyvyn. Siksi suosittelenkin suojaamaan omaa masentunutta mieltä uutisoinnilta tästä aiheesta.


Äimä ei ole toimettomana tässä koronavirustilanteessa. Olemme päättäneet suojata toisiamme siten, että perumme kaikki tilaisuutemme maaliskuulta. Seuraamme koronavirustilanteen kehittymistä aktiivisesti ja jos tilanne sitä vaatii, voidaan tilaisuuksia perua myös pidemmältä ajalta. Tilaisuuksien peruminen ei kuitenkaan tarkoita vertaistuen jäämistä tauolle vaan pyrimme saamaan tilalle normaalia enemmän meille tuttuja etäauttamisen tapoja joita ovat vertaistukipuhelin sekä vertaistukichatit. Toistaiseksi emme näe tarvetta kieltää kahdenkeskisiä tukiäititapaamisia, mutta suosittelemme noudattamaan näissä tapaamisissa erityistä varovaisuutta siten, ettemme mene tapaamisiin vähääkään kipeänä, muistamme pestä käsiä, yskiä oikein ja jätämme kättelyt sekä halaamiset väliin. Jos kuitenkin kuulut koronaviruksen riskiryhmään, niin jätä mahdollinen tukiäititapaaminen silloin väliin tai korvaa se kahdenkeskisellä keskustelulla puhelimitse.


Lopuksi haluan muistuttaa siitä tosiasiasta, että vain tunnereaktioita aiheuttavat jutut saavat mediassa eniten klikkauksia ja tästä syystä koronaviruksesta tehdään pääasiassa huolta ja paniikkia lietsovia uutisia rauhallisen tiedottamisen sijaan. Pitäytykäämme kuitenkin faktoissa. Luotettavinta tietoa löydät THL:n sivuilta. www.thl.fi. Koronavirukseen kuolee uusimman tiedon mukaan noin 3,7 % (https://yle.fi/uutiset/3-11212596) kaikista sairastuneista ja kuolleet ovat olleet pääasiassa riskiryhmiin kuuluvia. Suurin osa sairastuneista siis selviää kyllä tästä taudista ja vieläpä ilman sairaalahoitoa. Koronavirukseen ollaan kehittämässä rokotetta. Se tosiasia että rokotetta tai lääkkeitä virukseen ei vielä ole, ei tee tästä taudista normaalia influenssaa vaarallisempaa, sillä influenssarokotuskaan ei ole koskaan suojannut kaikilta influenssan muodoilta. Koronavirustapaukset ovat viruksen syntysijoilla jo kääntyneet laskuun ja tästä voimme päätellä, että koronavirus toimii kuten muutkin virukset. Se tartuttaa ihmisiä aikansa ja kun tälle virukselle tullaan sairastamisen myötä vastustuskykyisiksi, ei se pääse enää leviämään entiseen malliin ja uudet tautitapaukset kääntyvät laskuun aikanaan myös Suomessa. Rauhoittakaamme siis itseämme ja toisiamme. Me selviämme tästä. Eläminen Suomessa ei ole nyt yhtään sen vaarallisempaa kuin ennenkään. Älä jää huolesi ja ahdistuksesi kanssa yksin. Apua on saatavilla ammattilaisilta sekä meiltä vertaisilta.


Pitäkäämme itsestämme ja toisistamme huolta!

Terveisin

Marianna Pere

Puheenjohtaja, Äimä ry

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla