Viesti puheenjohtajalta

Hei!

Nyt kun pahin vaihe koronaviruksen suhteen näyttäisi olevan pikku hiljaa takana päin, on syytä miettiä myös Äimän suunnitelmaa toimintaa estävien rajoitteiden purkamiseksi. Olemme hallituksessa halunneet mennä mahdollisimman turvallista tietä rajoitusten suhteen ja siksi vertaistukiryhmät eivät ole kevään aikana päässeet kokoontumaan muutoin kuin etänä. Vaikka on ollut kurjaa kohdata vertaisia vain etäisesti, on se myös mahdollistanut osallistumista vertaistukitoimintaamme niilläkin paikkakunnilla, joissa vertaistukiryhmää ei ole. Tästä syystä haluamme edelleen kehittää myös tätä verkkoauttamista, johon koronakriisi antoi hyvän alkusysäyksen. Samoin olemme huomanneet Äimän toimistolla, ettei ole oikeastaan mitään syytä siihen, miksi työntekijöidemme tulisi tehdä töitään vain toimistolla. Kriisin myötä etätyöhön oli pakko vaihtaa, mutta päätimme että etätyöt voivat tämän kriisin jälkeen muuttua toimistomme “uudeksi normaaliksi”. Toimistolla ei näin ollen tarvita enää jatkossa kolmea työhuonetta vaan pärjäämme hyvin yhdellä yhteisellä työhuoneella.

Tulevana kesänä päätimme, että pitkään tauolla olleet vertaistukiryhmät voivat halutessaan kokoontua ulkona ja elokuusta alkaen ryhmät voivat taas kokoontua tuttuun tapaan. Meidän on kuitenkin syytä muistaa turvallisuus toisia tavatessamme ja muistaa yleiset korona-ajan ohjeistukset. Emme edelleenkään kättele emmekä halaa. Pyrimme pitämään toisiimme turvaväliä tapaamisissa. Muistamme pestä käsiä tai mikäli se ei ole mahdollista, niin käytämme käsidesiä. Yskiessä ja aivastaessa muistamme ohjeet yskiä paperinenäliinaan tai mikäli sellaista ei ole saatavilla, niin hihaan. On erityisen tärkeää pitää huolta toisistamme siten, että jos meillä on mitä tahansa flunssan oireita, niin emme osallistu silloin tapaamisiin livenä. Kasvomaskin käytöstä Suomen hallitus ei ole antanut kovin selkeää ohjetta, mutta olen ymmärtänyt, ettei sellaisen käyttämisestä pitäisi olla ilmeisesti mitään haittaakaan, jos vain muistaa myös nämä muut annetut hygieniaohjeet. Äimän tapaamisissa ei vaadita kasvomaskien käyttöä niin pitkään, kun Suomen hallitus ei sitä edellytä. Jokainen voi tässä kohdin mennä sen mukaan miten itse kokee olonsa turvalliseksi. Riskiryhmään kuuluvan on harkittava tarkkaan ryhmätapaamisiin osallistumista.

Mikäli et voi ryhmätapaamisiin tulla, emme halua jättää sinua kuitenkaan yksin. Kaikkia uusiakin etäauttamisen muotoja pyrimme tarjoamaan myös jatkossa. Kahdenkeskisiä tukiäititapaamisia voi järjestää kesällä myös sisätiloissa, mikäli ulkona tapaaminen ei ole mielekästä. Kesällä emme vielä järjestä valtakunnallisia tapahtumia, mutta elokuun 5. päivä pidämme vuosikokouksen normaalisti Äimän toimistolla. Vapaaehtoisten koulutuspäivä 22.8. järjestetään kuitenkin yksipäiväisenä ja etänä. Syyskuusta alkaen mikäli koronatilanne sen sallii järjestämme kaikki suunnitellut tapahtumamme normaalisti.

Ajat ovat olleet haastavia mielenterveydelle ja monet ovat lykänneet hoitoon hakeutumista koronan takia joko itse tai hoitotaho on tehnyt sen päätöksen puolestamme. Meidän on muistettava kuitenkin se asia, että masennus ja vauva-ajan psykoosi ovat hoitamattomana hengenvaarallisia sairauksia. Ethän suostu jäämään yksin kotiin vailla minkäänlaista hoitoa? Apua on edelleen saatavilla myös kotiin toimitettuna ja mikäli tilanne sitä vaatii, niin sairaalat eivät ole lakanneet hoitamasta meitä. Ensi- ja turvakodit ovat myös koko ajan olleet avoinna niille, jotka eivät uskalla olla tai eivät pärjää kotona. Pidetään huolta ensin itsestämme, jotta voimme pitää huolta myös toisistamme.

Lämpimin terveisin ja etähalauksin

Marianna Pere
Puheenjohtaja
Äimä ry

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla