ITLA: Vanhempien tukeminen on avain mielenterveyskriisin selättämiseen
Suomessa on lainsäädäntöä ja hoitosuosituksia perheiden varhaisen tuen ja mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi, mutta käytännössä niiden toteutus on usein puutteellista. Neuvoloiden terveystarkastukset ja tukimuodot eivät aina toteudu, ja perheiden mielenterveysongelmien hoito on hajanaista.
Tutkimukset osoittavat, että mielenterveysongelmien juuret ulottuvat jopa varhaiseen lapsuuteen ja toisaalta, että turvallinen vanhemmuus voi suojata lapsen mielenterveyttä vaikeiltakin riskitekijöiltä. Siksi vanhemmuuden tukeminen raskaus- ja pikkulapsiaikana on tehokas keino ehkäistä ongelmien siirtymistä sukupolvelta toiselle.
Neuvolajärjestelmän vahvistaminen ja tieteelliseen näyttöön perustuvien tukimuotojen saatavuus ovat avainasemassa. Toimivan neuvolajärjestelmän lisäksi tarvitaan vauva- ja pikkulapsiajan mielenterveysongelmien ennaltaehkäisystä ja hoidosta vastaavat yksiköt kansallisesti ja alueellisesti. Suomi on mukana Pohjoismaiden ministeriöneuvoston ”Lapsen 1 000 ensimmäistä päivää” -verkostossa, jonka tavoitteena on tehostaa näiden menetelmien käyttöä. Suomi on Itlan johdolla verkoston puheenjohtajamaa vuonna 2025.
Lue koko kirjoitus ITLAn sivuilta: Vanhempien tukeminen on avain mielenterveyskriisin selättämiseen