Kaikista meistä ei ole tähän
Vaikka kotona oleminen on monelle äidille tuttua huttua, toi kevään koronapandemia eteen täysin uudenlaisia haasteita. Turvavälit ja suositukset pysyä kotona antoivat jo aktiiviselle tai vasta orastavalle masennukselle syyn vetäytyä pois kaikista sosiaalisista tilaisuuksista ja kontakteista. Varsinkin äidit, joille normaalisti hiljentyminen ja vetäytyminen olisivat luontainen avunhuuto, kohtasivat tilanteen, jossa kukaan ei huomaa mitään poikkeavaa, mikäli äiti ei saavukaan paikalle. He, jotka ennen pakkopullana pitivät mieltään kasassa kokoontumalla kerran viikossa kahvilaan näkemään ystäviään, ovat nyt joutuneet selviämään arjestaan vain rautaisella sisulla, osa aivan yksin. Korona antoi syyn vetäytyä piiloon kovan kuoren alle.
Syy pysyä mukavuusalueellaan kotona oli vaarallinen helpotus. Moni äiti ajatteli, että viimein voisi vain olla, eikä tarvitsisi valehdella tutuille päin naamaa, että ”kyllä minulle kuuluu hyvää”. Ei tarvitse lähteä minnekään tai pukeutua, eikä tekohymyä aisti puhelimitse yhtä hyvin kuin kasvokkain. Oikeasti arki kotona on voinut olla haastavaa ja jopa pelottavaa.
Vaikka kahvilat ja ravintolat ovatkin jälleen auki ja ystäviään saa nähdä lähes normaalisti, on korona antanut pysyvän syyn vetäytyä pois tilaisuudesta kuin tilaisuudesta. Ahdistuksen iskiessä, pelkkä valkoinen valhe pienestä nuhasta riittää perumaan sovitut menot viimetingassa. Ja näin avunhuuto jää jälleen huomaamatta.
Totuus on se, että juuri nyt moni äiti pienen vauvan kanssa on vajoamassa syvälle pohjaan ja tähän on saatava apua. Mutta miten? Sinä voit auttaa menemällä tuoreen äidin luokse kylään ja kysymällä äidiltä mitä hänelle ihan oikeasti kuuluu, mutta apua tarvitaan nyt myös ulkoisilta tahoilta. Neuvoloissa ja muissa äidit tavoittavissa palveluissa tulisi olla nyt tarkkana. Tukea tulisi tarjota kysymättäkin, sillä ”näinä aikoina” ensisijainen oletus ei voi olla, että kaikki olisi hyvin tai normaalisti. Vuosi 2020 ei ole ollut helppo.
Mikäli olet äiti, joka tarvitsee apua:
- Akuutissa hätätilanteessa soita 112
- Muista että kriisipuhelin on avoinna, kun kaipaat nopeasti keskusteluapua.
- Ole rohkea ja kerro avoimesti ystävillesi tai perheellesi tilanteestasi. Avun pyytämisessä ei ole mitään väärää ja sinä SAAT pyytää apua arkeesi, myös esimerkiksi kotiaskareisiin.
- Lasten suojelu auttaa sinua, jos sinusta tuntuu, ettet pärjää. Älä pelkää soittaa ja pyytää apua!
Tsemppiä jokaiselle!