Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Kuva: Emma Huttu

Synnytyksen jälkeisen masennuksen syitä:

 

  • Äidin muuttuvat hormonit

Raskaus, synnytys ja imetyksen alkaminen tuovat nopeita hormonaalisia muutoksia naisen elimistöön. Hormonivaihtelulla katsotaan olevan yhteys raskausajan masennukseen, synnytysmasennukseen ja lapsivuodepsykoosiin sairastumisessa.

Raskauden aikana hormonituotanto tapahtuu istukasta, ja munasarjat ovat levossa. Istukan poistuttua munasarjojen toiminta palautuu hitaasti, usean kuukauden viiveellä. Synnytyksen jälkeen äidin estrogeenihormonitaso romahtaa rajustikin, jopa vaihdevuosia vastaavalle tasolle. Tämän vaikutuksesta aivojen serotoniinitaso laskee. Tästä aiheutuu mielialan laskua. Kun samanaikaisesti yöunien määrä muuttuu ja elämänmuutoksesta johtuva stressimäärä kasvaa, lisääntyy stressihormonien määrä aivoissa. Tämä puolestaan laskee serotoniinitasoa entisestään. Kun lisäksi imetystä ylläpitävät hormonit pitävät estrogeenitasoa alhaalla, on negatiivinen kehä usein valmis. Samat hormonimuutokset tapahtuvat kaikilla äideillä eikä tarkkaan tiedetä, miksi joku sairastuu ja toinen ei.

  • Taustalla aiempi masennus

Joskus synnytysmasennuksen taustalla voi olla jo aiempi masennus, esimerkiksi nuorempana sairastettu masennus tai raskausajan masennus. Masennukselle voi olla myös perinnöllistä alttiutta.

  • Vaikea synnytys voi saada äidin mielialan laskemaan

Synnytys on saattanut olla traumaattinen ja aiheuttaa masennuksen. Synnytyskokemus on hyvin yksilöllinen, eikä kukaan toinen ei voi määritellä sitä, onko synnytys vaikea. Kätilön tai lääkärin näkökulmasta synnytys on vaikea esimerkiksi silloin, jos kivunlievitys ei onnistunut, synnytykseen liittyi ennakoimattomia, yllättäviä ja pelottavia tapahtumia tai äidin oma tai vauvan vointi heikkeni.

Vaikea synnytys, jota ei ole käsitelty, voi varjostaa koko vauva-ajan vanhemmuutta. Jos kokemus vaivaa mieltä siinä määrin, että se häiritsee arkea ja vauvasta ja vauva-ajasta nauttimista, kannattaa hakea apua. Terveydenhoitajalta voi saada yhteystiedot ammattilaiselle, joka on perehtynyt vaikean synnytyksen aiheuttamiin tunteisiin ja reaktioihin. Myös jälkitarkastuksen tekevälle lääkärille tai gynekologille voi puhua vaikeaksi kokemastaan synnytyksestä.

  • Omat vaikeat lapsuudenkokemukset nousevat esille

 Oma varhainen äitisuhde ja siinä ilmenneet ongelmat voivat vaikuttaa masentumisen taustalla. Äidiksi tuleminen voi laukaista laajemmankin oman elämän kehityskriisin: omiin vanhempiin liittyvät ongelmat heräävät eloon ahdistavien tunteiden muodossa.

  • Elämänmuutos ja vaikeudet ihmissuhteissa

Vauvan tullessa taloon elämä muuttuu. Omaa aikaa ei ole ja parisuhteeseen voi tulla säröjä. Omat ennakko-oletukset äitiydestä voivat olla hyvin erilaisia kuin todellinen vauva-arki. Monet äidit ovat hyvin yksinäisiä. Tuttavapiirissä ei ole välttämättä ketään, jolla olisi vauva. Sukulaiset asuvat kaukana. Yksinäisyys, eristäytyneisyys, erilaisuuden tunne ja turvaverkkojen puute kulkevat käsi kädessä. Joidenkin tutkimusten mukaan äiti voi paremmin, jos isoäiti pystyy olemaan tukena vauvan hoidossa.