Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Lapsivuodepsykoosin oireet

– äiti on sekava ja harhainen

Vaikein synnytyksen jälkeinen oireyhtymä on lapsivuodepsykoosi. Synnytyksen jälkeiseen psykoosiin sairastuu arviolta 0,1 – 0,2 prosenttia synnyttäjistä. Äitiyspsykoosi alkaa yleensä noin kahden viikon sisällä synnytyksestä.

Psykoosin oireet ovat selkeämmät kuin masennuksen. Ensioireita voivat olla väsymys, uupumus, unettomuus, levottomuus ja itkuisuus sekä tunne-elämän epävakaus. Äiti voi menettää toimintakykynsä.

Myöhemmin äiti saattaa olla maanisen yliaktiivinen tai täysin passiivinen. Lapsivuodepsykoosiin sairastunut on sekava ja harhainen. Todellisuudentaju häiriintyy. Ajatukset ja puhe voivat ilmetä tulvana. Äiti voi olla hyvin ärtynyt. Vauvan hyvinvointi voi olla äidille pakkomielteisen tärkeää. Itsetuhoajatuksia voi ilmetä. Lapsivuodepsykoosi on vakava sairaus, josta parantuakseen tarvitsee aina ammattiapua.

Psykoosiin sairastunut on toimitettava pikaisesti sairaalahoitoon. Hoito tapahtuu yleensä sairaalassa, joskus myös avohoidossa. Hoidossa käytetään psykoosilääkkeitä ja mielialan tasaajia. Monesti psykoosia seuraa masennusvaihe, jota voidaan hoitaa eri keinoin. Depressiivisellä jaksolla voidaan käyttää esimerkiksi sähköhoitoa. Se on turvallinen imetyksen kannalta. Kaikille ei kuitenkaan tule psykoosin jälkeen depressiota.

Lapsivuodepsykoosin paranemisennuste on hyvä ja toipuminen tapahtuu monesti nopeasti.

Jatkohoito sairaalajakson jälkeen on tärkeää. Äiti voi tarvita esimerkiksi psykologikäyntejä, perhetyön tukea jne. Äidin ja vauvan vuorovaikutus voi hyötyä ammattilaisavusta. Kokemuksen läpikäyminen ja jäsentäminen on tärkeää. Psykoosista voi muutoin jäädä ahdistava tai pelottava muisto. Esimerkiksi Äimä ry:stä saatava tuki voi olla tuiki tärkeää.

Lähteenä mm.:

Honkavaara, Majamaa, Raimoranta (toim.): Äiti aallokossa – kun vauvan mukana tulikin masennus.

Svanberg-Karhu: Lapsivuodepsykoosi ja siitä selviytyminen. Opas, Äimä ry (tulossa).

 

Kuva: Shutterstock

Mistä saa tukea lapsivuodepsykoosista toipumiseen?

Mistä saa tukea lapsivuodepsykoosiin eli synnytyksen jälkeiseen psykoosiin? Useimmiten lapsivuodepsykoosin sairaalahoidon jälkeen äiti ja hänen perheensä saavat monenlaista tukea terveydenhuollosta. Mutta yksinäisyyden ja erilaisuuden tunteet voivat olla valtava taakka. Äimä ry tarjoaa äitiyspsykoosin kokeneille äideille eli Äpsyille Vantaalla kuukausittain lauantaisin kokoontuvan vertaistukiryhmän (ei kesällä) sekä valtakunnallisen vertaiskeskustelupalstan. Lue niistä lisää täältä.

Ryhmään ja palstalle mukaan tulevat haastatellaan ja arvioidaan, onko ryhmä äidille sopiva. Ryhmä ja keskustelupalsta on suunnattu ennen muuta niille äideille, joilla on ollut psykoosi ensimmäisenä vauvavuonna.

Yhdessä keskustellen huomaa, kuinka toisten kokemuksissa on paljon samaa. Tunne on useimmiten helpottava ja vapauttava.

Äimä ry järjestää Äpsyille omia viikonlopputapahtumia eri puolilla Suomea. Osaan tapahtumista voi ottaa mukaan koko perheen, tulla yksin tai yhden lapsen kanssa. Tulevat tapahtumamme on listattu täällä.

Toukokuussa 2018 ilmestyy Äimä ry:n historian ensimmäinen opaslehtinen lapsivuodepsykoosista. Pyydä opasta meiltä – lähetämme sen sinulle ilmaiseksi (helka.belt@aima.fi). Äimä ry:n tuottaman oppaan on toimittanut Marja-Leena Svanberg-Karhu.