Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Lapsivuodepsykoosi – mikä se on?

Lapsivuodeajalla tarkoitetaan kuutta ensimmäistä synnytyksen jälkeistä viikkoa. Lapsivuodepsykoosin (myös synnytyksen jälkeinen psykoosi, äitiyspsykoosi) oireet ilmenevät tänä aikana, tyypillisimmin jo 3-10 päivää synnytyksestä. Alku voi tosin olla hiipivä. Tällöin sairaus tulee esille vasta myöhemmin. Lapsivuodepsykoosiin sairastuu 1-2 äitiä tuhannesta synnyttäjästä. Sairaus on ilmiasultaan raju, mutta paranee lääkkeillä hyvinkin nopeasti.

Riskiryhmässä sairastua lapsivuodepsykoosiin ovat esimerkiksi ne äidit, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö tai tätä sairautta suvussa. Jos äidillä on aiemmin ollut lapsivuodepsykoosi, uusii sairaus helposti. Molemmissa tapauksissa riski on 50 prosentin luokkaa.

Oireina sairaudessa ovat muun muassa uupumus, unettomuus, epäluuloisuus, sekavuus, tunne-elämän epävakaus, aistiharhat, häiriintynyt todellisuudentaju, ajatusten ja puheen tulva ja ärtyneisuus. Se joka sairastuu lapsivuodepsykoosiin, ei yleensä ymmärrä olotilaansa. Jos epäilet kärsiväsi lapsivuodepsykoosista, et luultavasti sitä sairasta. (Lääkäriä kannattaa toki konsultoida, jos tuntee olonsa epävakaaksi.)

Lapsivuodepsykoosia hoidetaan yleensä sairaalassa, ja sinne sairastunut tulee myös saada. Läheisillä on tärkeä rooli sairauden havaitsemisessa. Mahdollisimman varhainen hoito edesauttaa myös paranemista. Lääkityksenä lapsivuodepsykoosissa käytetään esimerkiksi psykoosilääkkeitä ja mielialaa tasaavaa lääkitystä.

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:ssä on ollut oma alaryhmänsä lapsivuodepsykoosiäideille eli Äpsyille (sanasta äitiyspsykoosi) jo yli kymmenen vuotta. Äpsyillä on oma fyysinen vertaistukiryhmä Vantaalla sekä valtakunnallinen keskusteluryhmä internetissä. Lue niistä lisää täältä.

Lisäksi Äimä järjestää vain Äpsyille tarkoitettuja tapahtumia. Ne löydät täältä.

Kuva: Pixabay

Mikä ihmeen Äpsy?

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:ssä lapsivuodepsykoosia sairastaneita sanotaan Äpsyiksi, mikä on lyhenne sanoista äitiyspsykoosi. Äimä ry on myös Äpsyjen Äimä. Yhteinen päämäärä kaikilla Äimän toiminnoilla on vertaistuki: tunteiden ja tarinoiden jakaminen, yhdessä tekeminen ja kokeminen ja samanvertaisuus.

Selviytymiskeinoja lapsivuodepsykoosin kohdatessa:

“Paras keino oli hyväksyä se, että parantuminen vie aikaa. Kun riittävästi aikaa kuluu, olo todennäköisesti paranee. Olemalla itselleen armollinen ja ottamalla apua vastaan.”

 

“Puhuminen on auttanut minua. Ennen syke nousi heti, kun joku kysi jotain minun sairastumisestani, mutta nykyään puhun siitä ihan mielelläni. Ja tietysti huumori auttaa. Miehelläni ja minulla on aika musta huumorintaju, ja nauraminen minun sekoilulleni on auttanut tosi paljon. Ilman huumoria olisin varmasti vieläkin ihan sekaisin.”

 

Lähde: Svanberg-Karhu: Lapsivuodepsykoosi ja siitä selviytyminen. Opas, Äimä ry (tulossa).

Lue lisää lapsivuodepsykoosista alasivuiltamme:

lapsivuodepsykoosin syyt

lapsivuodepsykoosin oireet

lapsivuodepsykoosin hoito