Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Kysymys & vastaus

 

Tällä palstalla vastataan äitien, puolisoiden ja muiden läheisten kysymyksiin raskauden aikaisesta masennuksesta, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai lapsivuodepsykoosista. Vastaajana toimivat Äimän työntekijät, vertaistukiäidit, asiantuntijat tai yhteistyökumppanit. Lähetä oma kysymyksesi mukaan!

Olen saanut diagnoosin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Olenko hullu?

Hullu on vanhakantainen, leimaava ja yksinkertaistava sana, joka joutaa nykymaailmassa romukoppaan. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, mutta vältetään leimaamista ja paisuttelua. Masennus on mielenterveyden häiriö, ja siksi sitä kannattaa nimittää. Masentunut taas on ihminen, jolla on ongelma mielenterveyden kanssa: mieliala on liian alhaalla, jotta elämä voisi sujua normaalisti.

Me Äimässä nimitämme ”asiakkaitamme” yksinkertaisesti äideiksi, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Emme juuri missään käytä sanaa potilas, koska työssämme korostuvat vertaisuus ja tasa-arvo autettavien ja auttajien kesken. Vertaistukiäiti ei ole yläpuolella oleva auktoriteetti kuten lääkäri tai sairaanhoitaja voi olla. Uskomme ihmisten omiin sisäisiin voimavaroihin ja tasaveroiseen kommunikaatioon.

Todella iso osa suomalaisista kokee jossakin vaiheessa elämäänsä masennuksen, tai ainakin kohtaa läheisen, jolla on masennus. Masennus on siis yleinen sairaus, joka koskettaa meitä kaikkia. Synnytyksen jälkeinen masennus voi tulla melkein kelle tahansa. Synnytysmasennus ei ole millään tavalla sidoksissa siihen, onko ihmisellä pienet vai isot tulot ja millainen koulutus hänellä on.  Se on demokraattinen sairaus.

Sinä et ole hullu, vaan sinulla on nyt vaikeaa. Hae apua Äimän vertaistuen lisäksi terveydenhuollosta. Puhu mahdollisimman avoimesti oloistasi myös puolisollesi, muille läheisille ja ystävillesi. Heidän on helpompi ymmärtää ja tukea sinua, kun kerrot ajatuksistasi.

 

Vaimoni on sairastunut synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja hän on koko ajan vihainen. Mitä hänen päässään oikein liikkuu?

Jokainen meistä on ainutkertainen yksilö. Olemme kaikki erilaisia, joten toisen ajatuksiin on mahdotonta päästä täysin. Psyykkisissä sairauksissa on kuitenkin tiettyjä kaavamaisia ajattelu- ja käytösmalleja, joiden perusteella diagnoosikin osittain voidaan tehdä ja siihen – samanlaisuuteen – perustuu myös vertaistuki. Ärtyneisyys on yksi synnytyksen jälkeisen masennuksen oireista. Masennusta tai ei, arki ja uuden opettelu voivat tuntua tuoreesta äidistä todella stressaavilta. Etenkin ensimmäisen vauvan syntymä on valtavan suuri elämänmuutos niin äidille kuin puolisollekin.

Rohkaisisin sinua keskustelemaan vaimosi kanssa. Sano hänelle, että haluat hänelle hyvää ja tahdot tietää, mitä hän miettii. Jos ja kun vaimoasi hoidetaan terveydenhuollossa, voitte sitä kautta tiedustella mahdollisuuksia päästä pari- tai perheterapeutille – muutamastakin käyntikerrasta voi jo olla apua. Asiaa voi kysyä myös Perheneuvolasta tai kartoittaa yksityisen puolen tilannetta.

On arvokasta ja hienoa, että olet lähtenyt pohtimaan vaimosi tilannetta ja keskinäistä kommunikaatiotanne. Synnytyksen jälkeinen masennus yleensä paranee hyvin, kun äiti saa tarvitsemansa tuen terveydenhuollosta ja vertaistuesta. Läheisten antama tuki on ensiarvoisen tärkeää. Muista puolisona pitää hyvää huolta myös omasta jaksamisestasi.

Kuva: Emma Huttu

Lääkäri on määrännyt minulle masennuslääkkeitä. En haluaisi syödä lääkkeitä. Mitä teen?

Äimä ry on puolueeton lääkkeiden suhteen, eli oikeastaan emme ota kantaa. Kyse on aina yksilön valinnasta. Jos et ala syömään sinulle määrättyä lääkettä, muista kertoa se lääkärillesi ja muulle terveydenhuollon henkilökunnalle. Pidä myös huolta siitä, että saat keskusteluapua ja että saat sitä riittävän paljon.

Lääkkeet ovat nykyään taajaan käytettyjä, ja niillä on sekä hyvät että huonot puolensa. Sekä lääkkeen käyttöönottoon että niiden lopettamiseen liittyy joskus oireita, joista on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Luottamus omaan lääkäriin on tärkeää. Suurimmalle osalle ihmisistä ei tule lääkkeistä sivuvaikutuksia, tai ne ovat pieniä ja lähinnä kosmeettisia.

Älä koskaan lähde lääkärin  vastaanotolta vain lääkereseptin kanssa, vaan pyydä aina rinnalle keskusteluapua.

Lääkkeiden avulla paranee yleensä nopeammin kuin lääkkeettä. Lääkkeet ikään kuin nostavat “kuopasta”, jonne masentunut on joutunut. Pelkkä keskusteluapu on hitaampi tapa lääkitä mieltä. Jos olet päässyt Kelan tukemaan psykoterapiaan, voit kuitenkin tavata psykoterapeuttisi kanssa jopa kaksi kertaa viikossa.

Voit vain itse määritellä oman sisäisen tuskasi määrän: joko kestät sitä, tai sitten et. Jos tilanne on kestämätön, kannattaa valita se vaihtoehto, mitä lääkäri suosittelee. Lääkäri on ammattitaitoinen ammattilainen.

Aina lääkketkään eivät auta – silloin sinulla on ehkä väärä lääke tai lääkeyhdistelmä. Lääkkeitä tulee markkinoille koko ajan lisää, ja toivoa on. Parhaimmillaan lääke nostaa kuopasta noin kahdessa viikossa, joskus menee useampia kuukausia.

Äimän piirissä on äitejä, jotka ovat sinnitelleet masennusajan läpi keskusteluavun turvin. Ja on äitejä, jotka olisivat ilman lääkkeitä kuolleet ajat sitten, koska paha masennus olisi johtanut itsemurhaan.

Pistä ennen lääkäriin menoa ylös paperille, miksi et kannata lääkkeitä tai kannatat niitä. Valitse muutama tärkein kohta, jotka nostat vastaanotolla esille. Keskustele.

Leena Honkavaara, Äimä ry