Varjot masennuksen takana – #kukatahansaäiti
Masennuksella on monet kasvot, eivätkä ne ole vain tunnetiloja. Masennus ei ole pelkkää kyynelten virtaa lukitussa ihmisvartalossa odottamassa, että joku kuulisi putouksesta syntyneen kohinan. Masennus on kokonaisuus. Sellainen tahdosta riippumaton suuri tila, joka ei halusta riippumatta ole juuri koskaan täysin henkilökohtainen. Tässä tilanteessa kaikki liittyy kaikkeen.
Kun kuka tahansa äiti masentuu, kaikki ovat omalla tavallaan osa sitä. Jokainen meistä on jonkun masennuksen varjo. Selitän miksi.
7 masennuksen varjoa:
Tuntematon varjo: Saatat tietää mitä masennus on ja kuinka toimia masentuneen ihmisen kanssa. Et koskaan sano loukkaavasti ja olet aukoton lohtu, kun masentunut painaa päänsä olkapäätäsi vasten. Et voi kuitenkaan tuntea kaikkia heitä, joita masentaa. Kun käyt kaupassa, kävelet mahdollisesti masentuneen äidin ohi, sillä et tunne häntä, etkä tiedä hänen olevan masentunut. Olet yksi heistä, jotka eivät huomaa. Yksi niistä ihmisistä tässä täydessä maassa, jossa äiti kokee olevansa yksin.
Tietämätön varjo: Et ole koskaan ollut masentunut. Etkä oikeastaan edes ottanut masennuksesta selvää. Somea selaillessa saatat vain selata jälleen uuden masennusartikkelin ohitse sillä uutinen ei kosketa sinua. Se on ihan okei. Et tee mitään väärää. Olet silti yksi heistä, jotka eivät ymmärrä vaikka masennus sinusta surullista olisikin.
Ammattilaisen varjo: Olet paljon lukenut ja tiedät konkreettisesti mitä kannattaisi tehdä kohdatessasi masentuneen äidin. Osaat kysyä oikeat kysymykset ja luoda luottamussuhteen äitiin. Olet hyvän ja pahan välimaastossa. Sinusta on paljon apua, mutta sammalla kun sinä tiedät masentuneen kipukohdat, hän ei tiedä sinusta mitään. Suhde ei ole aito, vain väliaikainen. Varjona olet kuitenkin tärkeä ja kuljet mukana sen minkä äiti tarvitsee.
Kokenut varjo: Sinulta löytyy ymmärrystä ja osaat samaistua masentuneeseen äitiin koska olet itse kokenut saman. Samaistut uutisartikkeleihin ja allekirjoitat adressin terapiatakuun varmistamiseksi. Olet yksi tärkeimmistä varjoista myös tuntemattomalle äidille. Samalla olet toisaalta yksi vertailukohde. Mitä jos sinulla olikin paljon vaikeampaa? Mitä jos minä otan kaiken vain liian raskaasti…
Läheisen varjo: Sinä et voi mitään vaikka läheisesi sairastuu. Olet silti suuressa roolissa vaikka et haluaisi. Sinulta odotetaan tietämättäsi paljon ja toisaalta sinun tulisi antaa vain olla. Vaikka kuitenkaan ei. Olet kaksiteräinen miekka, nyt vain pitäisi osata käyttää sitä oikein. Ole läsnä ja tavoitettavissa, älä puutu liikaa, mutta jos läheisesi viimein puhuu, anna hänen puhua ja kuuntele.
Vähättelevä varjo: Et välttämättä tee tätä tahallasi, mutta puhut ääneen, kuinka ihanaa vauva-aika on. Et ymmärrä miten joku hankkii lapsia köyhyyden keskelle tai ei käy lapsensa kanssa ulkona. Saatat huomaamattasi ihmetellä, miten joku ei voi voi rakastaa noin suloisia pieniä ihmeitä. Kuinka joku voikaan ajatella mitään pahaa. Ehkä mielestäsi ongelmat ratkeavat, kunhan ottaa itseään niskasta kiinni. Et ikinä huutaisi lapsellesi rumasti. Sinä saatat tahtomattasi olla tuomitseva huuto.
Viaton varjo: Tässä tulee se varjo, jota ei haluaisi listata. Se kaikkein pienin ja viattomin, nimittäin lapsi. Masentuneen oma, tai täysin tuntemattoman. Syystä tai toisesta voi nauru tai itku laukaista negatiivisen tunteen. Toisaalta tämä varjo on myös lohtu, kaikkine puolineen. Varjoista lapsi on monimutkaisin. Lapsen ei tarvitse tehdä mitään, eikä hän voi tehdä mitään. Se onko hän laukaus vai halaus, riippuu täysin hetkestä. Selviytymiseen synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, on viaton varjo kuitenkin se kaikkein tärkein.
Jokainen meistä voi kaikesta huolimatta olla myös valo. Me voimme luoda lempeän katseen tuntemattomaan äitiin. Lukea yhden artikkelin ja ymmärtää enemmän. Olla läsnä hetkessä tai antaa tarvittaessa tilaa. Puhua ja kuunnella. Sulkea suu silloin kun siihen on tarvetta ja kysyä äidiltä mitä hänelle aidosti kuuluu. Jokainen meistä on valo myös vain olemassaolollamme, mutta ollaksemme enemmän valoja kuin varjoja meidän täytyy puhua enemmän. Jokaisen tulee puhua ja kuka tahansa saa puhua.