Troijan hevonen
Tiedät varmaan tarinan Troijan hevosesta? Tarinan sodasta, jossa kreikkalaiset sotilaat piiloutuivat onttoon lahjaksi naamioituun puuhevosen sisään ja pääsivät täten hyökkäämään vastustajan alueelle Troijaan. Troijalla oli hallussaan jotain, jonka kreikkalaiset halusivat: Helena.
Kun taistelee masennuksen kanssa, alkaa se pikkuhiljaa muistuttamaan tätä maailmankuulua Troijan sotaa. Tai ainakin pientä osaa siitä.
Sota.
Joku huutaa nimeäsi: ”Herätys!”. Väsyneenä avaat silmäsi ja näet ympärilläsi lukuisia tekemättömiä kotitöitä ja täyttämättömiä velvollisuuksia. Masennushan se siellä huutelee. Kaikuen kolkkona ympärilläsi. Vai niin, uusi aamu. Taas.
Sota on jatkunut jo pitkään ja taistelu on uuvuttanut sinut lähes loppuun. Et kuitenkaan ole vielä menettänyt itseäsi. Sisältäsi kumpuaa valoa ja toivoa. Aurinko – Helena. Taistelet itsesi hereille puolustaen muuriasi. Vaikka masennus on aiheuttanut tuhoa ja kolhinut sinua ajan saatossa, sinä jaksat vielä. Olet vahva ja voimakas, mutta väsynyt – Troija.
Taistelu jatkuu jatkumistaan. Aamusta aamuun ja illasta iltaan kehä kiertää ympyrää. Kunnes lopulta tulee päivä, kun masennus näyttää luovuttaneen. Heräät pirteänä ja motivoituneena ja kaikki näyttää hyvältä. Suorastaan mahtavalta. Ehkä liiankin hyvältä. Missä masennus? – Kreikka.
Muurisi portilla seisoo lahja odottamassa sinua. Paketti täynnä onnellisuutta, naurua, jaksamista, iloa… Pelkkää hyvää. Et ole ollut näin voimissasi aikoihin ja päästät kaiken onnellisuuden sisääsi. Mikä ilon ja onnen päivä! Teet kaikki tekemättömät työt, myyt tarpeettomat tavarat, ostat kaiken tarpeellisen ja ehkä vähän enemmänkin mikä olisi tarpeen, koska hei, miksi ei? ja sitten lähdet lapsesi kanssa pitämään hauskaa. Hattaraa, karkkia, hamppareita… otetaan kaikkea. Sovit myös ystäviesi kanssa meneväsi juhlimaan. Vaikka joka päivä. Nyt on kuulkaas lystiä. Maniaa – Hevonen.
Aloitat suuret juhlat. Päiviä- , viikkoja – , jopa kuukausia kestävät pidot ovat saaneet sinut sekaisin valosta. Harhakuva onnellisuudesta ei anna sinulle rauhaa, etkä voi avata silmiäsi aamuisin, koska et edes sulkenut niitä aikaisempana iltana. Et nuku. Miksi kaiken täytyy olla hauskaa? mietit. Kunnes sitten huomaat tuon masennuksen punoman tuskaisen juonen. Lahjaksi saatu onnellisuus pitkän sodan jälkeen onkin vain masennus kauniissa asussa. Ei muuta. Olet uupunut juhlimisesta, et jaksa enää sotia.
On vaarallista luovuttaa.
Troijalaisten kohtalo alkuperäisessä tarinassa oli ikävä, uusintakierros sotaa oli liian raskas. Sinun sotasi ei tarvitse olla ohitse, sillä sinä voit voittaa. Alkuperäisessä sadussa Helena kuului Kreikalle, mutta minä tulkitsen tässä versiossa asian toisin. Helena, joka pohjautuu kreikan sanaan helios (aurinko) kuuluu sinulle. Sinä olet ansainnut joka ikisen valonrippeen mitä elämäsi tuo tullessaan, ja jokaista valonsädettä tulee puolustaa. Ei kuitenkaan liian ahneesti.
Sinun sodassasi voidaan sotia ihan eri tavalla. Sinun tarinassasi aurinkoa ei tarvitse varastaa manian varjolla, sinun tarinassasi masennuksen ei tarvitse vallata sinua ja voittaa taistelua. Sinun taistelussasi sinä näet tuon hevosen olevan vain heijastus, epätosi harha. Etkä päästä sitä sisään, vaan haistatat tälle mädälle lahjalle pitkät ja tiedät, että mikään ei muutu hyväksi hetkessä. Tähän tarvitaan aikaa. Masennus tarvitsee aikaa luovuttaakseen. Aito onnellisuus ei saavu päivässä, valitettavasti.
Tätä sotaa ei tarvitse käydä yksin. Tarvitset rivin sotilaita puolustamaan Helenaa, puolustamaan Troijaa – puolustamaan sinua. Lääkäreitä, ystäviä, perhettä ja vertaistukea.
” Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä. Päivää on vietetty vuodesta 1992.
Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.
Yli sadassa maassa vietettävästä maailman mielenterveyspäivästä on muodostunut niin yhteisöjen kuin yksityisten kansalaisten tapa muistaa henkistä hyvinvointia. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin.”
-Ilona Ojankoski, Äimä ry:n toimistoassistentti