Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Mistä saa apua äidin masennukseen tai lapsivuodepsykoosiin?

 

Kaupunkien, kuntien ja muiden tahojen tarjoamia palveluita

 

 • neuvolan terveydenhoitaja
 • neuvolapsykologi tai muu psykologi
 • terveysaseman lääkäri
 • psykiatrian poliklinikka
 • psykiatrinen sairaanhoitaja
 • psykiatri (julkinen tai yksityinen)
 • psykoterapeutti (Yksityisen puolen maksullinen palvelu. Kela voi tukea osittain, mikäli ehdot täyttyvät.)
 • psykiatrinen päivystys
 • soita ambulanssi 112
 • Sosiaalipäivystys vastaa kiireelliseen avuntarpeeseen kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Sosiaalipäivystyksen asiakkaita ovat erityisesti kiireellisesti hoivaa, turvaa ja apua tarvitsevat lapset, mutta myös muut kiireellistä apua tarvitsevat henkilöt.
 • Sosiaalitoimisto (voidaan kartoittaa kokonaistuen tarve: esimerkiksi taloudellinen tuki, lasten päivähoito, kodinhoitoapu, lasten lomatoiminta, pari- ja perhekriisien selvittely)
 • Perheneuvola (pari- ja perhekriisit, lasten kasvatusongelmat)
 • Kotipalvelu (kodinhoitaja avuksi kotiin; kerro tilanteestasi)

 

Muita auttavia tahoja:

 

Ensi- ja turvakotien Baby Blues -yksiköt. Lisätietoja www.ensijaturvakotienliitto.fi

Evankelis-luterilaisen kirkon palveleva puhelin (katso www.kirkonkeskusteluapua.fi) tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa 0400 22 11 80 suomenkielisille ma-to ja su klo 18-01, pe ja la klo 18-03, ja 0400 22 11 90 ruotsinkielisille joka päivä klo 20-23. Lisäksi kirkolla on palveleva netti, palveleva chat ja palveleva kirje.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan auttava puhelin tarjoaa keskusteluapua elämän vaikeuksien kohtaamisessa, puh. 09 856 46 299 ti, pe ja la klo 18-22.

Mielenterveyden keskusliitto: Vertaistukipuhelin 0800 177599; voit keskustella kokemusasiantuntijan kanssa ma-pe klo 10–15. Puhelin on maksuton.  Neuvontapuhelin 0203 91920; kuntoutusneuvojat vastaavat ma, ti, to, pe klo 9–14 ja ke klo 9–16. Neuvontapalvelu tarjoaa tietoa, tukea, ohjausta ja koulutusta muun muassa mielenterveysongelmista kärsiville ja kuntoutuville, omaisille ja läheisille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille. Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa yksilöasiakas voi tarvittaessa tavata kuntoutusneuvojia anonyymisti, kiireettömästi, ilman lähetettä, maksuttomasti ja luottamuksellisesti. Lisätietoja Mielenterveyden keskusliiton toiminnasta ja jäsenyhdistykset ympäri Suomea www.mtkl.fi. Liittoon kuuluu yhteensä noin 160 jäsenyhdistystä.

Omaisille: Omaiset mielenterveystyön tukena Uusimaa Finfami ry, omaisten tuki ja neuvontapuhelin 09 686 0260. Ajanvaraus www.otu.fi. Tukea psyykkisesti sairastuneiden läheisille ja omaisille.  Finfamin omaisyhdistyksiä on monella paikkakunnalla: apua ja tukea saat Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin jäsenyhdistyksistä. Keskusliittoon kuuluvia jäsenyhdistyksiä on yhteensä 17 ympäri Suomea. Jäsenyhdistykset tukevat toimintansa kautta mielenterveysomaisia ja kehittävät alueellista omaistoimintaa. Omaisyhdistykset järjestävät mielenterveysomaisille muun muassa toimintaryhmiä, kursseja, tapahtumia ja lomatoimintaa. Omaisten vertaisryhmissä omaiset voivat jakaa kokemuksiaan, saada tietoa psyykkisistä sairauksista ja oppia hyödyntämään voimavarojaan.

Suomen Mielenterveysseuran kriisiverkosto ympäri Suomea. Lisätietoja www.mielenterveysseurat.fi. Helsingin SOS-kriisikeskus puh. 09 4235 0510, ajanvaraus ma-to klo 9-12 ja 13-15, pe 9-12, www.sos-keskus.fi

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 01019 5202, keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Arkisin klo 9-07, viikonloppuisin klo 15-07.

Tukinet -kriisikeskus netissä: www.tukinet.fi. Maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17–19 sekä tiistaisin ja torstaisin klo 8-10 Tukinetissä toimii reaaliaikainen Solmussa-chat aikuisille. Chatissa voit keskustella mielessäsi olevasta huolesta tai hankalasta elämäntilanteesta. Sinulle vastaa koulutettu vapaaehtoinen tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. Jos tuen tarpeesi on pidempikestoinen, Tukinetin Net-tuen kautta pääset keskustelemaan luottamuksellisesti ja kahdenkeskisesti koulutetun vapaaehtoisen tukihenkilön tai kriisityöntekijän kanssa. Keskustelutuki on tarkoitettu muutamien kuukausien mittaiseksi (maksimissaan 6 kk) tukisuhteeksi elämässä eteen tulevissa ongelmissa. Kirjoittamaasi viestiin Net-tuessa pyritään vastaamaan viimeistään viiden päivän sisällä. Voit sopia oman tukihenkilösi kanssa myös chat-keskusteluaikoja.

Ulkomaalaisten kriisikeskus SOS Crisis Center. Crisis service for foreigners / For appointments call 09 4135 0510. Open on Mon-Thu 9–12 and 13–15, on Fri 9­–12, sos-keskus@mielenterveysseura.fi.

Lähde: Honkavaara, Majamaa ja Raimoranta (toim.): Äiti aallokossa. Kun vauvan mukana tulikin masennus. (Tulossa 2018)

Apua saa myös täältä:

Femeda – erikoislääkäriasema naisille Helsingissä.

Tunnetila – psykoterapiapalveluita Helsingissä: psykoterapia- ja konsultaatiopalveluja raskaus-, synnytys- tai vauvavaiheen ongelmatilanteissa.

Perheaikaa.fi on Väestöliiton palvelu vauvaperheille. Vertaistukea ja asiantuntija-apua lasta suunnitteleville, odottaville ja pikkulapsiperheen vanhemmille.)