Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Äidin sairaudet koskettavat koko perhettä

 

Vauvan tulon piti olla suuri ilo, mutta mielen valtaavatkin harmaat sävyt ja lopulta musta. Raskauden aikainen masennus saattaa olla yleisempää kuin luulemme, sillä osa tutkimuksista ilmoittaa, että jopa 20 % odottavista äideistä sairastuu siihen. Synnytyksen jälkeinen masennus sijoittuu vähintään hyväksi kakkoseksi, sillä uusimpien tutkimusten mukaan se koskettaa 10-15 % tuoreista äideistä. Molemmissa kyseessä voi olla hyvin vakava sairaus.

Lapsivuodepsykoosiin sairastuu vain muutama promille äideistä. Se on sairaus, joka paranee yleensä nopeasti lääkehoidolla. Se kuitenkin vaikuttaa äidin elämässä pitkään, eikä vähiten siksi, että lapsivuodepsykoosiin sairastunut joutuu poikkeuksetta pakkohoitoon. Kokemukset ovat voimakkaita. Lapsivuodepsykoosin jälkeen koko perhe tarvitsee räätälöityjä tukitoimia.

Tässä osassa kurkistamme raskauden aikaiseen masennukseen, synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja lapsivuodepsykoosiin ja kerromme niiden syistä, oireista ja hoidosta. Käsittelemme myös vauvojen, isompien lasten ja puolisoiden hyvinvointia silloin, kun äiti sairastaa..

Kuva: Shutterstock