Äidille apua-hanke

Äimällä on käynnissä nelivuotinen Äidille apua -koulutushanke (2019-2023), joka on suunnattu eritoten lapsi- ja perhepalveluita suunnitteleville sekä äitejä hoitaville ammattilaisille ja opiskelijoille. Sen puitteissa järjestettävät koulutukset tarjoavat lisätukea ja opastavat muun muassa puheeksi ottamisessa sekä ohjauksessa varhaisen tuen pariin.

Suomessa keskimäärin 5000 äitiä sairastuu vuosittain raskaus- tai vauva-ajan masennukseen. Heistä ainoastaan 10 prosenttia saa asianmukaista hoitoa. Masennusta ei tunnisteta riittävästi ja sairastuneet äidit eivät joko osaa tai kykene hakemaan apua. Varhainen ja riittävä tuki ovat kuitenkin toipumisessa ensiarvoisen tärkeitä, sillä masennus koskettaa koko perhettä ja voi hoitamattomana aiheuttaa pitkäaikaisiakin ongelmia. Jos sairastunut äiti saa apua varhain, voi masennuksesta toipua varsin nopeasti tai se voidaan jopa kokonaan estää.

Äidille apua -hanke kouluttaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, opiskelijoita ja vapaaehtoistyöntekijöitä perinataalipsykiatrian sairauksista, niiden varhaisesta tunnistamisesta ja puheeksi ottamisesta asiakastilanteissa. Koulutus sopii kaikille ammattilaisille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille, jotka työskentelevät tai tulevat työskentelemään raskaana olevien tai pienten lasten äitien ja heidän perheidensä kanssa. Koulutukset ovat maksuttomia.

Hankkeen puitteissa on tuotettu oppaita puheeksi ottamisen ja lapsentasoisen keskustelun tueksi. Kuinka sinä voit? -puheeksi ottamisen opas sisältää ohjeet, kuinka tiedustella äitien vointia neuvola- tai asiakaskäynneillä. Lapsiperheille suunnattu Itku- ja unitauti -kirjanen kertoo, millaisena synnytyksen jälkeinen masennus näyttäytyy lapselle ja sisältää selkeät ohjeet, kuinka keskustella lapsentasoiseen keskusteluun. Materiaaleja on mahdollista tilata täältä.

Koulutusten lisäksi hankkeen projektikoordinaattori tekee maksuttomia luentovierailuja ryhmiin, joihin osallistuu joko raskaana olevia tai synnyttäneitä äitejä. Luennot sisältävät tietoa raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta sekä vauva-ajan psykooseista ja siitä, miten ja mistä näihin sairauksiin saa apua ja tukea.

Hankkeen projektikoordinaattorina ja kouluttajana toimii Inka Kansi. Koulutuspyynnöt ja kysymykset hankkeeseen liittyen voi lähettää Inkalle, puh. 050 543 7798 / sähköposti inka.kansi@aima.fi.

Tarvitsetko tukea?

Tarvitsetko vertaistukea, chatti-kaveria tai haluatko puhua ongelmistasi? Katso tästä eri tukimuotomme:

Tukea tarjolla